Wegańskie bezy - przepis

Bezy bez białek, czyli ich głównego składnika, brzmi jak coś niemożliwego do osiągnięcia, prawda? A jednak. Okazuje się, że woda z puszki z ciecierzycy (aquafaba) sprawdza się w tej roli znakomicie. Bezy z niej zrobione w niczym nie różnią się od tych tradycyjnych (potwierdzone na znajomych i rodzinie), dzięki czemu wszyscy, nawet weganie czy osoby z alergią, mogą bez przeszkód cieszyć się ich smakiem. Potrzebne składniki: - woda z puszki z ciecierzycy (zwykła puszka 200ml), - 200g cukru pudru, - troszkę soku z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Do dużej miski odcedź wodę z cieciorki. 2. Ubij ją na dużych obrotach na sztywną masę jak zwykłe białka. 3. Powoli (po jednej łyżce) dodawaj cukier do piany cały czas mieszając. 4. Rozgrzej piekarnik do 130°C. 5. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia rozłóż masę na małe bezy rękawem cukierniczym lub za pomocą kleksów z łyżki (pamiętaj o zachowaniu odstępów). 6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około godzinę, do momentu, aż będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia. 7. Uchyl piekarnik i pozostaw tam gotowe bezy, żeby powoli się ochładzały. 8. Przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby nie pochłaniały wilgoci. Zdjęcia nie ma, ale każdy wie, jak wyglądają bezy :D Smacznego!

Martyna

Brak komentarzy